Un nou sistem îți citește gândurile și apoi le desenează
Un nou sistem de interfață creier-computer reprezintă un pas important în interpretarea activității neuronale a oamenilor. Acest nou sistem îți poate citi gândurile.
După ce a citit undele cerebrale ale oamenilor cărora li s-a recomandat să se concentreze asupra unei imagini a unei persoane, un algoritm de inteligență artificială a generat imagini pe baza fețelor la care se uitau, potrivit Psychology Today. Deși nu înseamnă că computerele îți vor citi mintea în curând, este o dezvoltare importantă în tehnologia neuroadaptivă.
Cercetarea, publicată la începutul acestei luni în revista Nature Scientific Reports, a presupus mai mulți pași pentru a antrena mai întâi, apoi a testa algoritmul.
La ce poate ajuta un astfel de sistem
În primul rând, participanților li s-a arătat o serie de fețe și li s-a cerut să se concentreze asupra celor care se potrivesc cu un anumit descriptor, în timp ce purtau un dispozitiv care le analiza undele cerebrale, conform lucrării. Aceste date ale creierului au fost apoi folosite pentru a instrui algoritmul cu privire la ce semnale corespundeau cu caracteristici diferite, astfel încât în timpul testelor să poată genera apoi o nouă față care să se potrivească oricăror criterii la care s-a gândit un participant fără să comunice în mod explicit.
Caracteristicile individuale au fost destul de generale, cum ar fi „tânăr”, „zâmbet” și „masculin”. Astfel, sistemul nu a interpretat o imagine facială completă de la participanți, ci a preluat mai degrabă o caracteristică specifică, apoi a generat o nouă față care s-a potrivit.
Este o dezvoltare fascinantă a interfețelor creier-computer, deoarece înseamnă că sistemele pot genera acum informații noi – sub forma unei fețe umane realiste – bazate pe un simplu gând uman.
Se preconizează că piața mondială a interfeței creier-computer va crește în următorii șapte ani, la o rată de creștere anuală compusă (CAGR) de 15,5%, pentru a atinge venituri de 3,7 de miliarde de dolari până în 2027, potrivit Grand View Research. Progresele interfeței creier-computer pot ajuta într-o zi să trateze o varietate de tulburări și boli ale creierului, cum ar fi demența, epilepsia, paralizia, boala Alzheimer, boala Parkinson și tulburările de somn. Cu fiecare nouă descoperire inovatoare, știința rupe limitele existente cu paradigme noi în speranța unui viitor mai bun.